torsdag 15 maj 2008

Ett alldeles underbart telefonsamtal

Det ringer på mobilen igår vid lunch och jag svarar:

- Peter Barlach.

- Hej, mitt namn är Eva Göransson och jag ringer från Språkvården på Sveriges Radio, och jag undrar hur ditt efternamn uttalas, men det fick jag ju just reda på när du svarade i telefon.

Vi skrattade gott åt hennes inledningsreplik. Hon var klar med sitt ärende, men jag blev såklart nyfiken så jag frågade vidare. Det visar sig att de har en databas på SR som funkar så att det bara ska vara att klicka på ett krångligt namn och så säger datorn hur det uttalas. Mycket fiffigt och lite komiskt.

Hon berättade bland annat att i två dagar hade hon försökt få reda på hur en författare, David Bernstein, uttalade sitt efternamn. Alla i Sverige - förlag, journalister, vänner - visste hur det stavades men ingen var säker på om det uttalades stajn eller stin. De hon hittills hade pratat med i USA (jag tror han kom därifrån) visste inte heller. Fascinerande jobb.

Men. Många har undrat. Nu kommer äntligen svaret. Hur fan svarade jag i telefon då när hon ringde? Hur uttalas mitt efternamn egentligen?

14 kommentarer:

A n k i e F o n t ä n sa...

Människa vad du är kul!!! Men det här går inte. Jag ska jobba ju.

Ö-Helena sa...

Innan jag gifte mig hade jag ett hyfsat svårstavat efternamn, men när folk frågade hur det stavades brukade jag säga: "Stava hur du vill, det spelar ingen roll." (Inte i myndighetssammanhang kanske.) Vilket lustigt nog gjorde många nervösa! Men i många andra länder är man inte så petig med det där utan kan mycket väl stava sitt eget namn lite olika olika gånger. Så var det i Sverige också förr i tiden. Numera är det ju vansinnigt noga! Vilket jag tycker är rätt obegripligt. Om ens personlighet inte sitter djupare än i ett eller två s i efternamnet, så kanske det är något man behöver fundera på?
Med detta långa resonemang vill jag alltså säga: Varför inte överföra detta till uttalet? Och uttala ditt eget efternamn lite beroende på humör sådär?

Ö-Helena sa...

... något annat man behöver fundera på ...

Huskorset sa...

Oooohhhh vad bra! Hurra! Jag vet att vi är många som undrat sååå! Och så illustrativt! Och nyvaket! Härligt!

Erik Ahrnbom sa...

Barlack?

Godiva sa...

Roligt att du kör TRE gånger, för säkerhets skull, ha ha!

Simone sa...

Tro mig, mitt liv blev lättare nu!!! :-)

Lilla Blå sa...

Lysande.
Dessutom håller jag med Ö-Helena. Måste det vara så jädra noga jämt?

Godiva sa...

Just det ja, Ö-Helenas kommentar, det där känner jag verkligen igen, mig spelar det ingen roll om de petar in en bokstav extra, det ser ut ungefär som vanligt och låter likadant, what's the problem?

Men en del blir jättestörda när man inte bryr sig! "Näej men nu ska vi göra rätt här!".

Mrs Rapp sa...

Väntar på att de ska ringa mig också... Det kommer väl?!

Ströbaek sa...

Nästa gång vi ses så vill jag spela in när du leker telefonsignal... och just använda den på mobilen som en telefonsignal.

Ordsnoken sa...

Tack! Klart folk tror att du heter Haralack.

Alexandra Hägg sa...

Hahaha tack för skrattet, mycket fint illustrerat med ringsignalen oxå!

Peter Barlach sa...

Tack och varsågod alla!