fredag 8 augusti 2008

Barlach Obama om OS i Peking

Fildelare Anders Sparring ska bojkotta OS. Han ska inte sätta på teven på två veckor. Han visar att idrott och blogg hör ihop. Han verkar ha många sympatier också.

Med argument som: "Jag såg på nyheterna att situationen i Kina avseende de mänskliga rättigheterna har blivit ännu sämre sen de jävlarna fick OS."

Om Carolina Klüft säger han bla:

"Här har hon ju värsta möjligheten att verkligen peka på hur fel hon tycker att det som sker i Kina är. Hela regimen har strupen blottad nu. Situationen är så oerhört skör för dem. De har förberett och städat i åratal nu. Investerat miljarder. Deporterat andra klassens medborgare upp till de alldra nordligaste provinserna för att de inte ska synas under spelen, tvångsinlöst hela stadsdelar, skövlat och avrättat och knackat munkar. Det är nu de ska visa upp sin finaste, allra investeringsvänligaste, västfasad. Inget får gå fel under spelen. De är livrädda för kritik nu. Varför tar hon inte chansen? Varför är det ingen som tar den? INGEN!"

Jag har respekt för Fildelare Sparring, men i det här fallet har jag större respekt för idrotten och idrottarna. Jag tänker titta på OS och blogga om OS och min gode vän Erik gör SVT-comeback och jag kommer inte missa en minut av hans program (21.30 varje kväll).

Kina är säkert ett Utvecklingsstört-land och Iran hade inte fått OS osv, men jag tror inte på bojkott. Och börjar man bojkotta en sak ska man väl vara konsekvent och bojkotta alla länder som handlar med Kina? (Och Anders, ska du i konsekvensens namn bojkotta min blogg nu i två veckor?)

Vad tycker ni andra?

Till sist tycker jag:

OS är större än Kina, nu kör vi!


/Barlach Obama

13 kommentarer:

wille sa...

Även om jag just nu tittat på invigningen så misstänker jag att det inte kommer bli så hemskt mycket tittande för personlig del.

Men det har inget med Kina att göra. Jag tycker att de är på rätt väg. Till skillnad från till exempel Ryssland. Saker och ting går långsamt som bekant.

Att jag inte kollar på OS har mest med att göra att det finns saker som jag tycker är roligare här i livet. Mycket roligare till och med...

Peter Barlach sa...

Jag tror inte du är den sista som kommer påpeka att dom bojkottar OS för att idrott suger.

wille sa...

Jag gillar fotboll. Bra fotboll... :)

Godiva sa...

Fan... Barlach Obama! Lovely! Om jag bara hade haft mer tid.

Jag kommer kolla OS. Sverige har bra chanser i Hong Kong.

Och jag tror att det kommer komma fram ännu mer protester än det redan har gjort även om Carolina Klüft inte vågar, och garanterat fortsatt mer kritik och debatt än om OS hade gått i Australien.

Klaus-Peter Beiersdorf sa...

Jag reflekterade över fenomenet Kina idag också. FAst på ett annat plan.

;-)

göte Børge sa...

Jag har här satt ner foten och tagit ställning. Jag kommer under inga omständigheter åka till Kina under OS.

Jag ser också gärna att fler ansluter till min sak så blir vi starkare...

Elena sa...

För mig är mänskliga rättigheter, jätte viktigt och mitt hjärta står verkligen delat.
Å ena sidan å andra sidan... vad ska man tro är det bästa för de som bor i Kina? Vad vet jag?
Kan det kanske vara bra att vi alla pratar och lyfter blicken mot Kina på ett nytt sett än tidigare. De fått varit "där borta" bakom sin mur och människorna har inte haft det bra iaf.
Nu tvingas vi se. Vi reflekterar och kan skapa förändring. Men världen måste "in" i Kina för att kunna förändra.
OS är stort, OS tar oss in, vi har chansen...

Peter Barlach sa...

Godiva: Det tror jag också.

kp: det ska jag kolla upp.

göte: tack!

elena: Jag fattar precis!

Anders Sparring sa...

Att C Klüft åker till Kina för att hoppa längdhopp, är ungefär samma sak som att Skorpan skulle sticka över till Törnrosdalen för att spela brännboll.

Men varsågod, titta du, och njut.

Godiva sa...

sparring: med x miljoner tv-tittare, x tusen journalister från alla världens hörn på plats (om än inte på plats i de eländigaste skrymslena) och alla dessa i förvägs-artiklar publicerade i olika ämnen om läget i Törnrosdalen (även om eländesskrymslena) i en jösses massa tidningar (troligtvis) jorden runt flera veckor innan brännbollsmatchen.

Även om inte alla journalister vore där så har väl ping-pong-diplomatin varit viktig tidigare i historien.

Äsch, jag är kluven. Klart det suger att åka dit och inte låtsas om hur landet ligger.

Men vad gjorde vi annars? Om matchen gick nån annanstans? Hur många av oss svenneupptagamedvåraegnaproblempånärmarehåll hade orkat uppröra sig över läget i Kina?

A n k i e F o n t ä n sa...

Jag kommer att titta på precis så mycket OS som det bara går. Jag fullkomligt älskar OS. Jag är inte naiv beträffande graden och angelägenheten av bristande mänskliga rättigheter etc i Kina, men jag anser att detta krig är över för nu och vem som vinner slaget är inte klart, men att NU, nu börjar OS. Vi får allt sätta väckarklockan lite tidigare inför nästa krig...

Putte&Piraten sa...

Det är ju aldrig någon som bojkottar eller yttrar sina åsikter om mänskliga rättigheter när USA har os. Ett land som förtfarande har dödstraff, som ockuperar andra länder lite då och då, så jag ser ingen anledning att börja bojkotta nu pga nåt sånt. Ska man bojkotta vrenda land som gör något som man inte gillar kan man lika gärna lägga ner spelen.

Vi får inte glömma vart vi får våran media ifrån....

Fritt ur hjärtat sa...

Birger schlaug har skrivit om detta så himla bra! Läs där. Jag har också skrivit ett långt inlägg, för ett bra tag sedan, idrotten skall bojkotta men inte kapitalet?! Inte Volvo som bygger nytt och inte heller vi, vänd på era prylar hemma, vad står det på dem made in....

Såg att samma sak (med tvångsflytt) sker i Ryssland nu, skall vi i tid börja protestera kanske inte 5 i 12 !! Så tycker jag.