onsdag 17 juni 2009

Skeppet vs Willys

Jag handlar på Vi Skeppet i Lidingö Centrum. Jag älskar att handla där. Det är stort luftigt fräscht med superkunnig proffsig personal. Jag hittar som hemma, jag är tokstammis och mina besök kan ibland ta hur lång tid som helst för att jag alltid stannar och snick-snackar med alla trevliga - som jag självklart vet vad de heter - som jobbar där.

Jag älskar att va stammis och jag behandlas som en också. Jag får provsmaka på allt, de delar gärna ett äpple för min skull, jag får byta varor utan kvitto om det behövs och jag får alltid toppservice.

Jag är dålig på att jämföra priser, men jag har väl nånstans fattat att det är dyrt där. De har alltid hur mycket folk som helst som jobbar där och vi snackar ändå Lidingö fucking Centrum.

För en tid sedan upptäckte Jonna Willys. Hon älskar att handla där för att det är billigt. Jag hatar att handla där för att jag inte hittar nånting, och för att jag aldrig hittar nån att fråga. Och för att det aldrig finns nån att prata med!

Jag går aldrig dit ensam och om jag följer med Jonna är jag som ett truligt barn.

Okej på Skeppet kanske kvalitén på vissa grejer är bättre, men det är inte det. Jag är inte gjord av pengar, ingen snobb och Willys grejer håller absolut måttet. Så därför borde jag absolut gå på Willys. Det är bara det att inte finns nån att prata med. Alla som jobbar på Willys är lika anonyma för mig som jag är för dom.

Jonna och jag har i några månader haft en minikonflikt om det här. Igår fick hon en halv atlant på sin kvarn när Lidingö Tidning publicerade PROs prisundersökning och konstaterade - inte att Skeppet var dyrast på ön, inte i Storstockholm, utan Vi Skeppet i Lidingö Centrum där jag handlat nästan varje dag i sju år är...

... dyrast i hela jävla Sverige!

Allt är påtagligt dyrare. Till och med en påse vetemjöl torskar man fem spänn på. För varje tusenlapp torskar man 250 spänn jämfört med Willys, och jag vet inte vad det blir per år, men typ en utlandsresa.

Jag älskar att laga mat och för mig börjar matlagningen i affären, med planerandet och tänkandet. Nu är den hobbyn om inte förstörd så gravt naggad i kanten. För jag kan liksom inte argumentera emot så mycket pengar.

Jonna studsar nöjd runt och säger att det enda jag får köpa på Skeppet är ekologiska ägg för det var bara en krona dyrare. (Och storpack med välling för det var samma pris men det är ingen som dricker det i vår familj...)

Nån som kan hjälpa mig att vässa argumenten eller är jag helt körd här?

17 kommentarer:

marbor sa...

Tyvärr...det är nog bara till att kasta in handduken och knata till Willys..:-)
Jisses det är ju massor med pengar!
Tänk vad mycket god mat du bara kastar rätt ut i luften...
Nej kryp du till korset och erkänn att Jonna har rätt.. :)

Memme sa...

Du får nog se dej jätteöverkörd. Jonna har ju rätt, det har ju alla kvínnor, eller hur?

Översättarhelena sa...

Det är väl bara att citera köpman Ann Nagel rakt av: "Priset är bara en parameter." (Användbart i många sammanhang, för övrigt.)

M♥ sa...

Du är kanske enda kunden hahaha därför du får sån service;) alla andra handlar på Willys!

Christina sa...

Men svart eller vitt? Visst finns det en gråzon? Där butiker med lagoma priser kan få dig att trivas och Jonna att steppa lite mindre? För matglädje skulle jg inte välja Willys. Min butik har allt ;) Proffs, underbar personal, bra priser dock ingen manuell chark (det är DET som kostar ;). PirsXtra. Så bra så.

Sus Klurar sa...

Vi har precis handlat på Willys i Älvsjö.
Inte att förakta käre Peter.
Ge det en chans..=)
Och ja.
Du är körd.

Så.In.I.Helvetet.

Helén sa...

Hahaha, ursäkta, hahaha, fan vad roligt...

Huskorset sa...

Nä nu...det HÄR var allvarligt.
Men jag vet på råd:

DU. HAR. INGEN. ANNAN. HOBBY.
Din hobby kostar 250 spänn tre-fyra gånger i månaden - det må väl för höge farao vara hänt!
Du mekar inte med bilar, flyger inte hanggliding, samlar inte ädelstenar eller klättrar i andra länders berg långt bort.

Willys har jag aldrig satt min fot på.

Hosanna sa...

Jonna har så fel. *Sorry Jonna*
Kvalitet och service är ledord. Mat är viktigt. Fina råvaror är A och O. Helst kravodlat.

Klart att ni inte ska köpa på Willys. *ryser*

Söderbergs Take sa...

Bunkra upp med tråkiga basvaror på Willys, typ mjöl, mjölk m.m.

Köp det götta på Skeppet.

Problemet löst. Du får behålla din hobby och ni sparar ändå en hel del pengar.

Snokis sa...

Jag håller med Söderberg. Du får väl smyghandla om du måste.

Anonym sa...

Visste du att PRO alltid har samma listor och att många butiker faktiskt har ganska låga priser på dessa varor? Det är mao inte alls säkert att det stämmer, så handlaren i din butik kan faktiskt ha rätt + det är trevligare att handla med personlig service.

/Selma

Göte Børge sa...

Du måste vara rätt långsiktig och kvinnligt listig här. Det handlar om att få Jonna att av "egen fri vilja" önska att ni går tillbaks och handlar på Skeppet efter att hon lyckats övertala dig att ni ska handla på Willis.

1. Kapitulera. Börja handla på Willis. Tala mycket om hur mycket ni nu tjänar. Bli en besparingsnörd.

2. Samla då och då upp petflaskor och burkar som sticker upp ur soptunnor och gå genast och panta dom.

3. Låt någon annan. Absolut inte du. Låt någon annan föra in ideer om kvalitet, ekologi, miljö och annat som får Jonna att tillsammans med din nya sparnördighet att se en smart kvinnlig listlösning att börja övertyga dig om att kvalitet är bättre än att spara några kronor.

Ungefär så brukar jag göra

Godiva sa...

Glad midsommar! Längtar efter bilder på Skeppet-midsommar-maten!

Eva sa...

Men du sa det ju själv.. matlagning är din hobby! Klart att din partner vill att du ska ha en hobby som motvikt till hennes egna onödiga utgifter.
För det har hon väl? Alla kvinnor köper skor och handväskor de inte behöver som terapi.
;)

Robin sa...

Fan vad alla hackar på Willys då. Til och med de som aldrig satt sin fot där. Jag vet inte hur det funkar i Stockholm men här nere är inte Willys något Lidl. Här får man minst lika bra service som i de andra butikerna, om inte bättre. Här har de också kravodlat, märkesvaror och udda dyra delikatesskorvar. Jag hade gett Willys en chans, du kommer snart bli igenkänd där också. Sen kan du ju handla det du inte hittar på Willys någon annanstans.

Båthuspernilla sa...

Stellan på salt.se formulerade argumenten åt dig i expressen häromdagen.

http://www.expressen.se/1.1612082