söndag 23 augusti 2009

Lagade mitt livs första Västerbottenpaj i helgen

Min ödmjuka plan var att göra världens genom tiderna godaste Västerbottenpaj.

Det kan jag tyvärr inte svära på att det var, men det var i alla fall lätt den godaste jag nånsin ätit.

Tricket är att smälta (steka sakta) rödlök med lite lättmortlad kummin, som sen blandas in i smeten (ägg, grädde, turkisk yoghurt, västerbottenost, salt, peppar) samt att det sista jag gjorde innan den åkte in i ugnen (200 grader, du kan lita på mig) var att riva lite muskot över hela pajen.

Själva pajdegen är inget att blogga hem om, fast där gjorde jag mitt enda misstag, att den var cirka tre millimeter för tjock i botten.

Nu har jag i alla fall fullständigt snöat in på pajer. Jag ska ta mig in i sjunde pajhimlen. Idag till exempel tänkte jag göra världens genom tiderna godaste Spenat och fetaost-paj.

Nån som har några tips till matdivan?

9 kommentarer:

Lilla Blå sa...

Tips? Nä, vad tusan, jag bara stönar när jag läser din text. På ett liderligt sätt. Förlåt, jag kan inte hjälpa det. Men fan vad HIMMELSKT det låter... åååååh.

Översättarhelena sa...

Ett suveränt trick om man har en lite blötare fyllning i en paj är att "glasera" pajskalet med en del av osten innan man lägger i fyllningen. Precis när man har tagit ut det förgräddade skalet ur ugnen så strör man i någon deciliter riven ost. Den smälter direkt och innan den hinner stelna brer man ut den i hela botten på skalet. Detta ostlager gör att vätskan i fyllningen inte kan blöta upp pajskalet så att det blir så där saggigt och trist.

Ingela sa...

Använd dinkelmjöl i pajdegen. Suveränt god smak.

Annars tycker jag att västerbottenspaj är bra i klassisk form också. Denosten har så mycket sma i sig själv att jag inte tror att jag skulle välja att krydda upp den så mycket. Men om man inte provar så vet man ju inte.

Fru Kaos sa...

Annars har ICA maxi en egengjord som är fantastisk! :-)

Realisten sa...

Är du helt säker på att det verkligen var äkta västerbottenost du använde?

Helén sa...

Du kommer aldrig att göra "världens genom tidernas godaste Västerbottenpaj" för den gör jag ;-) (sa hon ödmjukt)

Huskorset sa...

fab.
inga tips.

Raggoparden sa...

Håller med Helen. Eller inte. Min är ju godast :)
Men Stora franska kokbokens beskrivning av hur man gör pajdeg går inte av för hackor. Man måste bla äga en marmorskiva och svala handlovar! Inga fingrar i degen!

Helén sa...

haha, läste först handklovar...