torsdag 25 juni 2009

Gazpacho Barlach

Gazpachofundamentalisterna kan sluta läsa typ här.

Alla ni andra: Ni minns mangosalsan va? (5 grillade skalade paprikor, 1 mango, 2 teskedar socker, 1 lime, 1 solovitlök, 1 medelstark färsk chili, 1 kruka mynta, salt, peppar, olivolja)

Se till att göra mycket så att det blir några deciliter över, som kan bli grunden till Gazpachon:
Skålla tomater (en minut, glöm inte krysset, sen direkt till kallt vatten (om du skiter i miljön för ett ögonblick håll tomaterna under rinnande kallt vatten för om du bara lägger ner dom i en bunke kallt vatten värmer tomaterna snart upp vattnet så att det bli ljummet och då stannar inte kokningsprocessen på ett tillfredsställande snabbt sätt, ok?)
Skala.
Och hacka (kärnorna waistas med fördel).
Lägg ner lite bröd (vitt av det äldsta du har hemma) i kallt vatten (det ger gazpachon sin karaktäristiska konsistens)
Hacka lök.
Skala, kärna ur, hacka gurka.
Salta, peppra, mixa. Smaka av med vinäger och olivolja.
Blanda tomatgrunket med salsan. Och ställ kallt.
Servera med en isbit, brödkrutonger och lite finhackad gurka och lök.

Fyra saker skiljer Gazpacho Barlach från en klassisk Andalusisk:

Min innehåller mango, chili, mynta och grillad paprika (finns ju inte på kartan i originalet).

Resultatet blir att min blir lite sötare, lite starkare - och om du frågar mig...
... lite godare!

2 kommentarer:

Jos sa...

"Estupendo, fantastico, maravilloso: honom ska vi ha!"
Tack för recept. Så snart jag kommer hem ska jag prova din variant, jämföra med den andalusiska jag är uppvuxen på och kanske göra en egen version. Är nämligen allergisk mot chili. Otroligt opraktiskt. Och irriterande. Nu blev det ju ännu svårare att fasta. Fan.

Filmstjärten sa...

Ämenfyfanvagotdeskabliiiiiiiiiiiii!