lördagen den 20:e juni 2009

Min mangosalsa

När jag ska göra en riktigt god salsa börjar jag alltid med att grilla paprikor.
Jag skär dom i skivor och grillar dom 15-20 minuter högst upp på grill i 250 grader.
Sedan skalar jag paprikaskivorna (vänta en kvart tils dom svalnat så blir det pilliga uthärdligt). Nu har jag grunden till vilken söt och smakrik salsa jag vill.
Idag skulle jag som sagt göra mangosalsa. Jag använde 5 grillade paprikor, 1 mango, 2 teskedar palmsocker (eller nån annan farin-aktig variant (eller vad fan, kör med vanligt socker)), 1 lime, 1 solovitlök, 1 medelstark färsk chili, 1 kruka mynta (Vi Skeppet kan man få myntabladen för en spänn styck!) salt, peppar, olivolja. (Citronen och lönnsirapen behövdes inte idag.)
Jag hackade allting grovt.
Jag mixade.
Jag serverade mangosalsan med långsamt grillad kyckling och hårt stekt kokt potatis.

Nästa gång ska jag förklara hur jag förvandlar mangosalsan till sjukt god gazpacho.

13 kommentarer:

marbor sa...

*suckar och drägglar*...Gud så gott!

Godiva sa...

Vackert, pedagogiskt, inspirerande inlägg med bra länk. Lysande helt enkelt!

Palmsocker, undrar om det finns på ICA Ljusfallshammar?

Peter Barlach sa...

Har gjort ett tillägg efter det där med palmsockret nu.

Huskorset sa...

Tjusigt och inspirerande.
Jag brukar lägga de grillade paprikorna att svalna i en plastpåse för ba´fatt jag har hört att det ska gå lättare att skala då. Är det ett tips till dig eller ett båg som du provat och ratat?

Suzan sa...

jag döööööööööör så gott det ser ut !!

Anders Sparring sa...

Grillad paprika är guds gåva till kokkonsten.

Din mangosalsa kommer att ätas av många i sommar. Till exempel av min svärfar Björner Torsson med hustru, barn och barnbarn.

Söderbergs Take sa...

gott!

Anna sa...

Uuuuuj, så gott!

Utskrivet och inlagt bland sommarrecepten. Provar nog redan till helgen.

Trampe sa...

När jag blir stor (d.v.s. rik och får mer tid till matlagningen) ska jag bli en lika stor matdiva som Peter!

Jos sa...

Dame el gazpacho, ahora mismo, cabron!

Peter Barlach sa...

Jos: Jag fattade gazpacho, den kommer imorgon.

Jos sa...

Muy bien, señor, muchísimas gracias. Mañana, mañana ... sea cuando sea.

Singelmamman sa...

Ölen ska drickas förstår jag, inte ned i maten?