När jag ska göra en riktigt god salsa börjar jag alltid med att grilla paprikor.
Jag skär dom i skivor och grillar dom 15-20 minuter högst upp på grill i 250 grader.
Sedan skalar jag paprikaskivorna (vänta en kvart tils dom svalnat så blir det pilliga uthärdligt). Nu har jag grunden till vilken söt och smakrik salsa jag vill.
Idag skulle jag som sagt göra mangosalsa. Jag använde 5 grillade paprikor, 1 mango, 2 teskedar palmsocker (eller nån annan farin-aktig variant (eller vad fan, kör med vanligt socker)), 1 lime, 1 solovitlök, 1 medelstark färsk chili, 1 kruka mynta (på Vi Skeppet kan man få myntabladen för en spänn styck!) salt, peppar, olivolja. (Citronen och lönnsirapen behövdes inte idag.)
Jag hackade allting grovt.
Jag mixade.
Jag serverade mangosalsan med långsamt grillad kyckling och hårt stekt kokt potatis.
Nästa gång ska jag förklara hur jag förvandlar mangosalsan till sjukt god gazpacho.
lördag 20 juni 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
13 kommentarer:
*suckar och drägglar*...Gud så gott!
Vackert, pedagogiskt, inspirerande inlägg med bra länk. Lysande helt enkelt!
Palmsocker, undrar om det finns på ICA Ljusfallshammar?
Har gjort ett tillägg efter det där med palmsockret nu.
Tjusigt och inspirerande.
Jag brukar lägga de grillade paprikorna att svalna i en plastpåse för ba´fatt jag har hört att det ska gå lättare att skala då. Är det ett tips till dig eller ett båg som du provat och ratat?
jag döööööööööör så gott det ser ut !!
Grillad paprika är guds gåva till kokkonsten.
Din mangosalsa kommer att ätas av många i sommar. Till exempel av min svärfar Björner Torsson med hustru, barn och barnbarn.
gott!
Uuuuuj, så gott!
Utskrivet och inlagt bland sommarrecepten. Provar nog redan till helgen.
När jag blir stor (d.v.s. rik och får mer tid till matlagningen) ska jag bli en lika stor matdiva som Peter!
Dame el gazpacho, ahora mismo, cabron!
Jos: Jag fattade gazpacho, den kommer imorgon.
Muy bien, señor, muchísimas gracias. Mañana, mañana ... sea cuando sea.
Ölen ska drickas förstår jag, inte ned i maten?
Skicka en kommentar